Płyty indukcyjne zasilane z napięcia sieciowego to ostatnimi czasy coraz popularniejsze rozwiązanie w polskich domach. Ich niezwykłe zalety sprawiają, że wybierane są coraz częściej zamiast klasycznych elektrycznych płyt czy też modeli gzowych. Jakie są zatem najważniejsze plusy takiego rozwiązania? Czy takie płyty mają jakieś wady, które warto wziąć pod uwagę podczas ich kupowania?
Najważniejsze zalety
Co zatem może być zaliczone jako najważniejsze zalety płyt indukcyjnych zasilanych z napięcia sieciowego, czyli z 230 V? Podstawową zaletą w tym wypadu jest oczywiście uniwersalność w zakresie montażu. W przypadku płyt mocniejszych, czyli zasilanych napięciem 400 V, trzeba mieć pewność, że takie przyłącze ma się w mieszkaniu lub domu. Jak się bowiem okazuje, jest to dość rzadko stosowane rozwiązanie, natomiast napięcie 230 V jest standardowe i każdy posiadający energię elektryczną takie właśnie ma.
Innego typu ważną zaletą jest to, że takie płyty są po prostu wygodne podczas codziennego ich używania. Powodują, że garnki czy też patelnie bardzo szybko się nagrzewają, więc przygotowywanie w nich potraw jest bardzo wygodne, a jednocześnie ekonomiczne oraz wydajne.
Kolejną bardzo ważną zaletą jest bezpieczeństwo płynące z takiej płyty. Jak się bowiem okazuje, działa ona jedynie wtedy, gdy postawi się na niej naczynie. W innym wypadku płyta się nie nagrzeje, co znacznie ogranicza ryzyko np. pożaru czy też nawet zwykłych poparzeń. Wszystko dzięki temu, że działanie takiej płyty nie sprowadza się do emitowania energii cieplnej, lecz pola magnetycznego, które reaguje z naczyniami wykonanymi z odpowiedniego materiału.
Czy płyta indukcyjna 230v ma jakieś wady?
Jeśli chce się kupić takiego rodzaju płytę indukcyjną, nie można kierować się tylko i wyłącznie jej zaletami. Koniecznie trzeba również wiedzieć to, jakie posiada ona wady. Jak to więc wygląda w szczegółach?
Zdecydowanie najważniejszą wadą jest oczywiście to, że taka pyta indukcyjna współpracuje jedynie z naczyniami wykonanymi z odpowiedniego materiału ferromagnetycznego. Stawiając na niej zwykły garnek, zwyczajnie się on nie nagrzeje. Innego typu ważną wadą jest również to, że taka płyta jest wyraźnie droższa niż inne modele. Często różnica w cenie wynosi nawet kilkadziesiąt procent.
Na sam koniec warto jeszcze zwrócić uwagę, że model zasilany napięciem 230 V będzie wyraźnie słabszy, a zatem wolniejszy w nagrzewaniu naczyń niż wersja 400 V. Warto o tym pamiętać, ponieważ dla wielu osób ma to naprawdę duże znaczenie.